12 Kasım 2019 Salı

Web Tasarım Programlama Nedir

Günümüzde iş hayatının ve bütün iletişimin temel kavramlarından olan web siteleri web tasarım ve programlama olarak ayrı bir iş kolunu da yarattı.

İnternet üzerindeki bilgi ağını anlatan web tasarım ve programlama açısından ele alındığında günümüzün en cazip iş kolu sayılabilir. Hangi genç insan bu konuya ilgi duymuyor ki? Kodlama yapabilmenin yaşı 16’lara kadar indi. Ama konuyu digital oyun kullanıcılığından çıkarıp gerçek teknik bilgiye sahip olma aşamasına getirmek şüphesiz sıkı bir eğitimden geçiyor.

Tarihi dönemleri ilkçağ, ortaçağ, yeni çağ gibi isimlendirmeye alışmıştık. 1970’ler ve sonrasını tanımlayacak en uygun kelimelerden biri internet çağı olacak. Ve bu dünyada web tasarımcısı olmak artık çağı yakalamak ile eş anlamda sayılıyor. Hatta işin içine teknik bilgiden başka yaratıcılık, hayaller ve sanat gibi konular da girdiği için web tasarımcılığı çok zevkli, tatmin edici bir alan olarak tercih ediliyor.

İnternetteki bilgi ağı içinde olan web sayfalarını yani siteleri yaratma işi web tasarımcılığıdır. Sadece görüntüleri belirlemekle kalmazsınız. Bütün sayfayı kullanıma hazır hale getirmeniz de istenebilir ki bu da işin içine programcılığı dahil eder. Yani iyi bir fotoğraf gözünüzün olması ya da renklerin uyumundan anlamanız veya insanların ilgisini nasıl çekeceğinizi bilmeniz yani reklamcı ruhlu olmanız yetmeyebilir. Bütün bu düşüncelerinizi internet diline uygun şekilde anlatmanız gerekir. İşte programcılık da budur. Akademik lisans derecesinde eğitimi ülkemizde de verilen (ve taban puanları talepten dolayı giderek yükselen) grafik tasarımcılığı da konuyla birebir ilgilidir. Bir web tasarımcısı bir web sayfasının ilk örneğini oluşturabilmelidir.

Adobe, Photoshop, Illustrator ve Skectch isimli programlar bu aşamada kullanılacak programlardır. Prototip oluşturmak, görsel algının sağlanması, reklamların durumu, ürün katalogları ve onların grafik anlamda yerleştirilmesi bu sırada duyulacak kavramlar içindedir. Web siteleri kullanıcısının önüne gelene kadar yoğun bir çalışmaya ihtiyaç duyar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder