22 Mayıs 2019 Çarşamba

Kağıt geri Dönüşüm Nasıl Yapılır

Geri dönüştürülebilir bir madde olarak kağıt; çocukluğumuzda beri tekrardan kullanılabildiğini ve çöpe atılmaması gerektiğini en iyi bildiğimiz atık çeşitlerinden biridir. Organik bunda kağıt etıkların öteki atık çeşitlerine bakılırsa daha basit biriktirilmesi, ilgili makamlarca daha çok üzerine düşülmesi, yararlarına daha çok vurgu yapılması şeklinde etkenler önemli olsa da, tamamımız kağıt geri dönüşümünü hep ağaçları kesilmekten kurtarmak olarak bildik. Boşuna da değil böyle bilmemiz.

)Geri dönüşüm tesislerine atık olarak gelen kağıt bildiğiniz gibi gazete, mecmua, not defteri, post-it şeklinde kullanılmış kalıplar halinde ve buruşturulmuş, mürekkepli, yazılı olarak gelmektedir. Geri dönüştürülmüş kağıt elde edilebilmesi için ilk yapılması gereken şeyse atık kağıtların bu vaziyetten kurtarılmasıdır.

Bu bağlamda farklı boyutlarda olan atık kağıt parçalarının tertipli bir biçimde işlemden geçirilmesi için ilk yapılması gereksinim duyulan; atıkları küçük oarçalara ayırmak ve sonraki işlemlere uygun standart boyutlara getirmektir.

Suyun kağıt üzerindeki etkilerini evde yapacağınız bir deneyle bile görebilirsiniz. Yapısında selüloz bulunan kağıt, suya maruz kaldığı süre aradaki bağları zayıflayıp kolayca yumuşamaya ve kopabilecek bir duruma gelmektedir.

İşte bu aşamanın gerçekleşmesi için hamur harcı haline getirilmiş kağıt atıkları; büyük çaptan küçük çapa doğru yabancı maddelerin temizlenebileceği eleklerden geçirilir. Genel anlamda 5 mm’lik atıkların temizlenmesiyle süregelen bu süreç; kağıtta elde edilmek istenen kaliteye nazaran daha ufak çaplı eleklere doğru devam ettirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder